Quinoa

Quinoa er et lille frø, som er kendt for sit høje indhold af protein, fibre og en sund fedtsyreprofil samt proteinbalance, hvilket gør quinoa godt for mætheden og fordøjelsen.

Quinoa er en såkaldt superfood, og har været en essentiel del af kosten for bl.a. indianerne i Andesbjergene i over 4.000 år. Med et indhold på ca. 14% protein, overgår quinoa både ris og pasta som proteinkilde.

Quinoa har mange anvendelsesmuligheder; som fyld i salater, til bagning, som alternativ til pasta, ris og kartofler og som væsentlig ingrediens i vegetarbøffer og lignende.

Quinoaen skal skylles flere gange inden kogning (gerne 5-7 gange). Når quinoaen skylles, kan den afgive sæbestoffer. De forekommer naturligt i quinoaen, og den skal derfor skylles til den ikke længere skummer. 

Quinoaen skal koges i ca. 10 minutter i 1 del quinoa til 2 del vand, og der tilføjes salt og olie. Herefter skal den trække i op til 10 minutter.

Herunder kan du se vores favoritanvendelser af quinoa – følg med på vores instagram og facebook, hvor vi deler nye opskrifter med quinoa:

Quinoaopskrifter

– vores favoritter

Quinoa-lasagne

2 dl quinoa
1 stor eller 2 små squash
4-6 gulerøddder
2 rødløg
3 fed hvidløg
2 dl vand
Grøntsagsboullion
1 ds hk tomat
3 spsk tomatpure
basilikum, oregano, salt og peber

Snit og svits løg, gulerødder og squash, tilsæt grøntsagsboullion, basilikum, oregano, hk tomat og tomatpure og quinoa og lad simre i ca. 15 minutter, smag til med salt og peber.

Beshamel-sauce
75g smør, 3 spsk hvedemel, 5 dl mælk (evt. havremælk), muskatnød, salt og peber.

Lasagnen lægges sammen med lasagneplader og toppes med revet mozerella eller et vegansk alternativ. Ønsker man en vegansk lasagne kan lasagnepladerne skiftes ud med butternutsquash i skiver.

Havre-quinoa-grød

Kog lidt quinoa i små 10 minutter (eller brug resterne af aftensmaden) tilføj havregryn, din favoritmælk (vi plejer at bruge mandelmælk) og evt. lidt vaniljesukker og kog i yderligere 5 minutter. Top med din yndlingsfrugt og lidt hakkede nødder.

Quinoa-boller

2,5 dl quinoa (koges inden)
3 dl lunkent vand
40 g gær
2 tsk salt
2 tsk agavesirup
2 spsk olivenolie
1 stor squash eller 4 gulerødder
6 dl grov hvedemel (eller til dejen er passende)

Hæver ca. 30-40 min, og bages ved 180 grader i ca. 15 min.

Spidskåls-quinoasalat

1 spidskål
1 dl (kogt – se posen) quinoa
lidt citronsaft, olivenolie og salt og peber blandes og quinoaen vendes deri
Evt. friskhakket persille
En god håndfuld tranebær eller æbletern tilsættes til sidst